Ajat muuttuvat, digi ottaa vallan

Ajat muuttuvat, digi ottaa vallan

Vanhemman ikäpolven edustajille digin hyväksyminen saattaa joskus olla vaikeaa. Tämä ei ole mikään ihme, sillä kyseinen sukupolvi on varttunut aikana, jolloin digiä ei ole ollut olemassakaan ja elämä olikin tuolloin monin verroin mutkattomampaa. Tällaiseen elämäntyyliin tottuneelle voi siis olla hankalaa hyväksyä digin mukanaan tuomia monimutkaisuuksia, vaikka todellisuudessa moni näistä saattaisi helpottaa senioreiden elämää monin tavoin ja moni niistä tuo elämään pitemmällä aikavälillä suurta helpotusta. Miksi digi sitten on tullut keskuutemme jäädäkseen? Onko digi uhka vai mahdollisuus? Lue tämä mielenkiintoinen analyysi digimaailmasta, ja mielipiteesi saattaa muuttua tyystin.

Digitalisaatio on tehnyt tuloaan yllättävän pitkään

Vaikka maailmanhistorian mittakaavassa digitalisaatio on tapahtunut silmänräpäyksessä ja varsinkin sen räjähdysmäinen suosion kasvu on tapahtunut vasta viime vuosina, ei kyseessä ole mikään yllättäen tapahtunut muutos, vaan digitalisaation räjähdys on kytenyt pinnan alla jo pidempään. Oikeastaan digitalisaatio on teknologiapiireissä tehnyt tuloaan jo 1900-luvun alkupuolelta saakka, vaikka varhaisimmat viritelmät olivatkin huoneiden kokoisia yksinkertaisia tietokonejättejä. Tällöin digilaitteet olivat lähinnä tiedepiirien käytössä, ja päästiinkin jo pitkälle yli 1900-luvun puolen välin ja jopa lähemmäs loppua, kun kannettavat alkeelliset digilaitteet löysivät tiensä tavallisen kansan pariin. Jos tästä kelataan eteenpäin muutama kymmenen vuotta nykyhetkeen, on tilanne kehittynyt noista ajoista pitkälle.

Digitaaliset laitteet eivät ole enää vain harvojen etuoikeus, vaan enemmänkin niiden puuttuminen nykymaailmassa on poikkeus. Ne eivät enää ole osa elämää, vaan ne ovat joissakin määrin jopa sitä dominoiva osa. Monessa tapauksessa digi hallitsee ihmisten elämää, ja digivallankumous ei todellakaan ole vielä ohi, vaan se kasvaa jatkuvasti.

Onko sitten liioiteltua puhua digivallankumouksesta? Ei missään nimessä. Ihmisten historiassa ei ole pitkään aikaan nähty näin mullistavia uudistuksia, jotka olisivat tulleet osaksi jokaisen ihmisen elämää näin kokonaisvaltaisesti, riippumatta siitä missä yksilö asuu, minkä maalainen hän on ja mitä kieltä hän puhuu. Näin voidaankin sanoa, että digitalisoituminen on kaikin puolin mullistava asia. Digi on kuitenkin monin puolin positiivinen asia huolimatta sen kokonaisvaltaisuudesta. Tästä blogista löydät useita artikkeleita, joista voit oppia aiheesta lisää.