Miten digitalisaatio voi olla avuksi kaukosuhteessa

Miten digitalisaatio voi olla avuksi kaukosuhteessa

Kaukosuhteita on ollut olemassa luomisen alusta saakka. Aikojen alussa ne olivat oikeastaan enemmänkin sääntö kuin poikkeus, sillä tuolloin miehet ja naiset viettivät hyvin paljon aikaa erillään. Miehet olivat milloin missäkin: tutkimusretkillä, matkoilla, sotarintamilla tai töissä. Naiset taas viettivät aikaa lähes poikkeuksetta kotona ja hoitivat asioita kotipuolessa. Tuolloin asiasta ei sen kummemmin tehty numeroa eikä sitä ihmetelty sen enempää: se nyt vaan oli niin. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö parempaa puoliskoa olisi kaivattu.

Vielä nykyäänkin on mahdollista lukea monien suurmiehien mielitietyilleen lähettämiä rakkauskirjeitä, joiden siirappiset virkkeet paljastavat sen, kuinka vähän ihmiset ovatkaan aikojen saatossa muuttuneet. Tällaisia kirjeitä voi löytää jopa Raamatusta, joten aikaväli on pitkä. Tuon ajan kirjeissä kaipaus on sydäntä raastavaa ja syykin on selvä: kirjepostin varassa eläminen ja harvakseltaan näkeminen on varmasti vaatinut parisuhteelta veronsa. Miten tämä sitten eroaa nykyisistä kaukosuhteista?

Kaukosuhteet eivät ole hävinneet mihinkään

Vaikka nykyään suurin osa pareista asuukin yhdessä tai ainakin lyhyen välimatkan päässä toisistaan, eivät kaukosuhteet ole historian saatossa kadonneet mihinkään, vaan yhä edelleen ihmisten rakkaus selättää välimatkatkin. Vaikka kaukosuhteita nykyään onkin aikaisempaa vähemmän, yllättävää saattaa olla se, että kaukodeittailu ei koskaan ennen ole ollut näin helppoa. Nykyään kuvioihin on nimittäin astunut myös digi, joka helpottaa monien kaukosuhteessa elävien arkea huomattavasti ja on jopa luonut aivan uuden kaukosuhteiden genren eli nettirakkaudet.

Enää ei tarvitse elää kirjeiden varassa, vaan mielitiettynsä kanssa voi olla yhteyksissä päivittäin monien eri viestintätyökalujen avulla. Eikä kaukorakkausparien tarvitse nykyään missään tapauksessa tyytyä pelkkään viestittelyyn, vaan jos tulee ikävä toisen ääntä, voi toiselle soittaa ääni- tai jopa videopuhelun mistä ja milloin tahansa riippumatta siitä, missä päin maailmaa kumppani sattuu olemaan. Myös kuvia ja videoita omasta elämästään voi lähetellä kumppanilleen milloin tahansa. Vaikka itse fyysinen läheisyys kaukosuhteesta puuttuukin, voidaan monessa mielessä sanoa, että kaukorakkausparit kasvavat jopa läheisemmäksi kuin tavallisessa lähiparisuhteessa elävät. He ainakin osaavat arvostaa yhdessäoloa paremmin kuin kukaan muu – kiitos digitalisaation.