Miten valokuvien liikaeditointi on muuttanut maailmaa

Miten valokuvien liikaeditointi on muuttanut maailmaa

Elämme maailmassa, jossa ihmisiin kohdistuu enemmän ulkonäköpaineita kuin koskaan ennen maailman historiassa. Ei tietenkään voida väittää, ettäkö ulkonäköpaineet olisivat uusi keksintö, koska sitä ne eivät todellakaan ole. Ulkonäköpaineita on ollut niin kauan kuin ihmisiäkin.

Ihmisillä on aina ollut tietynlainen käsitys siitä, miltä heidän pitäisi näyttää, ja tämä käsitys on muuttunut historian saatossa ihmisten mukana. Olennaista näissä käsityksissä on kuitenkin ollut se, että useimmiten itselle on asetettu mahdottomia ja tietyllä tapaa epärealistisia tavoitteita, joiden saavuttaminen ei olisi millään tapaa mahdollista. Tämä taas aiheuttaa helposti huonommuudentunnetta, kun ei koetakaan enää olevan tarpeeksi hyviä. Ennen vanhaan nämä tavoitteet ovat usein perustuneet johonkin epärealistiseen ja kuvitteelliseen muottiin.

Nykyaika on kuitenkin vienyt tämän vielä astetta pidemmälle: oikeista ihmisistä on internetissä rakennettu epärealistisia hirviöitä, joita ei voida paljaalla silmällä erottaa oikeista. Tällaiset lopputulokset ovat syntyneet sekoituksesta maskeerausta, kauneuskirurgisia operaatioita ja kuvankäsittelyä. Pahimmassa tapauksessa tällaiset lopputulokset markkinoidaan luonnollisina, mikä saa oikeasti luonnolliset ihmiset kokemaan itsestään hyvin negatiivisia tuntemuksia.

Nykyajan kovat vaatimukset ulkonäölle

Nykyaika on asettanut entisaikojakin epärealistisempia tavoitteita ja ihmiset ovat menneet äärimmäisyyksiin saavuttaakseen ne. Nykyaika on siitä huono kombo, että se on myös antanut avaimet äärimmäisyyksien saavuttamiseen. Tämä aiheuttaa joissakin radikaaleimmissa tapauksissa sen, että ihmiset muokkaavat ulkonäköään miljoonilla dollareilla. Loppujen lopuksi mikään ei kuitenkaan ole heille tarpeeksi, sillä he näkevät jatkuvasti internetissä kuvia itsestään paremmista ihmisistä.

Usein ihailluimmat kuvat ovat kuitenkin liiallisen kuvankäsittelyn lopputuloksia, joita voi vain vaivoin verrata oikeisiin ihmisiin. Jo pienet ja mitättömältä tuntuvat muokkaukset voivat aikaansaada dramaattisen muutoksen. Aivan tavallisen näköisestä ja kokoisesta ihmisestä voidaan nykyään saada hetkessä ja vaivatta huippumallin veroinen kaunotar modernien ja helppokäyttöisten kuvankäsittelyohjelmien avulla. Tällaisten kuvien jakaminen kuitenkin vain levittää pahaa oloa.

Kaikkein pahimmassa ja haavoittuvaisimmassa tilanteessa ovat lapset, jotka eivät aina täysin ymmärrä muokatun ja realistisen eroa. Lapset saattavat ottaa kaiken totena ja pahimmassa tapauksessa verrata itseään internetissä näkemiinsä kuviin, mikä saattaa pitkällä tähtäimellä aiheuttaa itsetunnon heikkoutta ja jopa masennusta.